Tandpasta, a true myth
- Milan & Anneke
- 3 mrt 2018
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 28 jul 2019
Om nog eens terug te komen op het onderwerp van mijn vorige post, de schadelijke elementen in zeep en shampoo, volgt hier een post in het zelfde genre; de schadelijke elementen en de mythe rond tandpasta en hoe je een zo vaak gebruikt en goed verkopend product gemakkelijk kan missen.
Al jaren weten we dat fluoride giftig is, maar alsnog wordt tandpasta met deze stof gemaakt. Het is zo'n gevaarlijke stof dat het bij lage niveaus al effect op de gezondheid kan hebben in de vorm van tandbederf. Exact het tegengestelde van wat we het voor gebruiken.
Maar wat is fluoride eigenlijk? Fluoride is een sporenelement dat van nature -zij het zeer minimaal- in de natuur voorkomt, ja ook in sommige van onze voedingsmiddelen. Maar de fluoride die ik hier beschrijf, is een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie, dat succesvol wordt ingezet in de industrie van de gebitsverzorging. Dit chemisch afvalproduct is giftig. In 2014 verscheen het zelfs op de lijst van stoffen die schadelijk zijn voor je hersenen en je zenuwstelsel, maar toch wordt het nog gemaakt en verkocht.
Fluoride is ook niet de enige stof die we zouden moeten vermijden. De schurende stoffen zoals alle varianten op Polyethyleen (PE, PP, PET, PMMA) wil je liever niet in je mond hebben. En dit alles voor een product dat we eigenlijk helemaal niet nodig hebben? Tandpasta dient namelijk niet voor het schoonmaken van je tanden, maar om je tanden en tandvlees te onderhouden, wat perfect kan zonder tandpasta te gebruiken.
Jammer dat de focus bij het kopen van tandpasta ligt op de kost en niet op de inhoud. Maar wat veel mensen dan ook niet doen is naar een eenvoudig, voor de hand liggend alternatief zoeken dat misschien niet in de 'normale' supermarkt te vinden is maar zeker niet veel meer geld of moeite kost.
Het eerste en eenvoudigste alternatief is Aleppo zeep. Dit is een zeep op basis van olijfolie en vaak ook laurierolie die je kan gebruiken om je lichaam en haar en zelfs je kleren mee te wassen, maar als je er enkele keren met je tandenborstel over wrijft kan je er perfect je tanden mee poetsen. Dit is wat ik zelf gebruik. Ik raad wel aan om een zeep met een groter percentage laurierolie te gebruiken omdat dit een betere smaak heeft dan ƩƩn met minder. Het reinigt je tanden prima, het onderhoudt ze goed en maakt je mond fris, al heeft het natuurlijk niet de gegeerde munt smaak.
Een tweede optie is om een pasta te maken van kokosolie, natriumbicarbonaat, vloeibare stevia (voor gewenste zoetheid) en etherische olie (voor gewenste smaak). Dit gaat ook heel snel, is absoluut niet duur en werkt perfect. Hiervan bestaan veel recepten op het internet.
TIP! Voor mensen die een plastieken tandenborstel gebruiken raad ik aan eens te overwegen om een bamboe tandenborstel te kopen wanneer de jouwe versleten is. Deze tandenborstels zijn volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal, komen vaak in een gerecycleerde en volledig biologisch afbreekbare verpakking en zijn na gebruik ook volledig composteerbaar.
Als je een elektrische tandenborstel gebruikt kan je die best zo lang mogelijk blijven gebruiken, maar daarna kan je ook overwegen een recycleerbare aan te schaffen.

- Milan
ć³ć”ć³ć